пятница, 21 октября 2016 г.

КОМУ ПОТРІБНА ДОСУДОВА САНАЦІЯ? ПРО ВІДНОВЛЕННЯ ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ БОРЖНИКА

Артем Замниус,
Юрист ILF
Досудова санація - це захід відновлення платоспроможності боржника відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (Закон про банкрутство), актуальна для тих підприємств, які виключають можливість ліквідації та мають на меті підтримувати свою життєдіяльність.

В першу чергу боржник має розуміти, що досудову санацію необхідно розпочинати при перших погрозах неплатоспроможності та не гаяти час поки ініціюючий кредитор звернеться до суду з заявою про порушення справи про банкрутство. Підтримати ж платоспроможність підприємства можливо шляхом зупинення нарахування  санкцій з боку кредиторів та надати боржнику час для виходу з тяжкого матеріального становища. 

Чинне законодавство дає небагато часу, щоб вивести підприємство зі скрутного становища, - 12 місяців. Але час достатній для відновлення бізнесу, при правильному керівництві процесом та наявності інвесторів. 

Однак, досудова санація як захід по відновленню платоспроможності не дуже поширений на практиці. Чому? 
  • сама процедура для застосування санації не дуже чітко виписана в Законі;
  • на практиці не всі кредитори йдуть на погодження плану санації у зв’язку з побоюванням, що стан підприємства після введення досудової санації поліпшиться. Бувають випадки, коли й після її введення підприємство визнається банкрутом та ліквідується; 
  • досудова санація в даному вигляді з’явилась в Законі про банкрутство в січні 2013 року (у зв’язку з прийняттям нової  редакції Закону від 19.01.2013). Тому  суди за відсутності сталої практики не бажають застосовути таку процедуру.

Підприємства, які бажають застосувати судову санацію до порушення провадження у справі про банкрутство, мають пам’ятати, що така процедура може бути введена за наявності:
  1.  Письмової згоди власника майна  боржника.
  2.  Письмової згоди кредиторів, загальна сума вимог яких перевищує 50% кредиторської заборгованості боржника згідно з даними його бухгалтерського обліку.
  3. Плану санації, який повинен бути письмово погоджений усіма забезпеченими кредиторами та схвалений загальними зборами кредиторів боржника.

З останніх прикладів застосування досудової санації стало Харківське підприємство машинобудівної галузі. Підприємство забезпечувало своєю продукцією увесь світ ще з часів СРСР. Але останнім часом діяльність підприємства була збитковою, що зумовлено погіршенням економічного стану та підвищенням рівня інфляції в Україні. Вказане стало підставою для зниження попиту на вироблену продукцію, що ускладнило ведення господарської діяльності та стало причиною для застосування підприємством досудової санації.

Задля уникнення ліквідації підприємства та забезпечення в подальшому його життєдіяльності суд застосував досудову санацію на один рік. Тобто протягом року буде діяти мораторій на задоволення вимог кредиторів та кредитори не зможуть нараховувати господарські санкції, звертати стягнення на майно боржника. 

Будемо сподіватись, що застосована процедура до даного підприємства допоможе йому розрахуватися з кредиторами та стане прикладом уникнення процедури банкрутства.

Комментариев нет:

Отправить комментарий